MUISTOSIVUT

Mörkövaaran Muskotti

VIR MVA Ch, KTK-I, SV-I, YLA1, KRJ-I, SLA-I*, Jälkeläisluokka AB

Muskotti on virtuaalihevonen

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


Perustiedot

Mörkövaaran Muskotti, eli Muskotti
suomenhevosori, VH11-018-1148
157 cm, rautias
ko vaativa B re 60 cm me 55 cm
koulupainotus
omistaja: Juli (VRL-07270)
kasvattaja: Hawering, Mörkövaara
27.07.2010 (3v. 11.08.2010, 6v. 20.09.2010)
oma ikääntyminen


Saavutukset:

2-4 vuotiaiden varsojen arviointitilaisuus 28.08.2010:
rakenne 8,6, suku 10, käytöskoe 9,1 + 6, ratsastuskoe 7,5 + 10 (59.616%) = 51,2 = SV-I

Virtuaalinen Suomenhevoskantakirja - Elokuun 2011 orien kantakirjaustilaisuus:
21 + 21 + 21 + 20 = 83p = KTK-I
"Erinomainen ratsutyyppi, hyvä kaula, pitkä runko, hyvä takaosa, hyväasentoiset jalat."
"Erittäin hyvät tyypit, pyöreä sopusuhtainen runko, pitkä kaareva kaula, lyhyet vuohiset, rasittuneet jalat."

VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 27.09.2011

Myönnetty Jälkeläisluokka AB 01.10.2013.

Yleislaatuarvostelu 20.05.2013
38p + 40p + 42p + 37p = 157p. / YLA1
+ Arvostelun paras! (AP1)

KRJ:n laatuarvostelutilaisuus 15.06.2013
24 (8+8+8) - 40 - 25 - 10 - 8 = 107 p. = KRJ-I

SLA-tilaisuus 15.07.2013, 19 + 25 + 25 + 20 + 20 = 109 p. / SLA-I*
Häikäisevän erinomainen, onnittelu!
1. Erinomainen ratsutyyppi ja sukupuolileima (5p.)
2. Kaunis pää, melko pitkä hyvä kaula (5p.)
3. Pyöreä, mutta sopusuhtainen runko (5p.)
4. Hyvät, mutta hieman rasittuneen oloiset jalat (4p.)


Luonnekuvaus

Mörkövaaran Muskotti omaa hyvin ihastuttavan luonteen, ensisilmäyksellä sitä tuskin uskoisi edes oriksi sen rauhallisen olemuksen takia. Ori jaksaa innostua aina kaikista uusista asioista, se pitää oppimisesta ja on hoitajien kanssa erittäin yhteistyönhaluinen - voisiko enempää toivoa? Tietenkin, koska orihan on kyseessä, omaa se paljon tahdonvoimaa ja jos se saa jotain päähänsä, niin sitähän ei sitten kolme hoitajaakaan pidättele. Muskotti osaa yleensä käyttäytyä joka tilanteessa esimerkillisesti, se ei pompi ympäriinsä ja riehu turhia, vaan seisoo nätisti oman hoitajansa vierellä. Kuitenkin kun nuori hevonen on kyseessä, tuo se silloin tällöin esille myös sen varsapuolen, jolloin kaikki vedetään pelleilyksi ja tehdään kiellettyjä asioita. Muskotti on lempeän luonteensa ansiosta sellainen hevonen, jota voivat huoletta käsitellä myös lapset, tämä orihan ei koskaan pahastu ylimääräisistä rapsutuksista tai porkkananpaloista. Luonteensa puolesta ori on myös täydellinen kouluhevonen, se ei ole ollenkaan hätäinen, eikä se kohella, vaan suorittaa asiansa loppuun asti kunnolla.

Hoidettaessa ori ei ole ollenkaan vaativa, esimerkiksi ratsastusvalmiuteen sen saa vaivatta muutamassa minuutissa. Kun Muskotin karsinaan astuu, on se luultavasti korvat hörössä ovella vastassa karsinaan tulijaa. Yleensä oria ei tarvitse laittaa kiinni harjauksen ja varustamisen ajaksi, sillä pysyy nätisti paikoillaan pienestä käskystäkin, ja tietenkin mikäli ei pysy, ei se pahastu vaikka joutuisikin sidotuksi riimuun. Harjaamisesta ori nauttii täysin, se alkaa lepuuttamaan takajalkaansa ja ummistaa silmänsä - näin pienellä toimenpiteellä saadaan Muskotti rentoutumaan. Pään harjaus ei ole Muskotin mielestä kylläkään ihanin asia, sille alueelle kun laskee harjan, riuhtaisee ori todennäköisesti päänsä pois ja mulkaisee hoitajaansa. Kavioiden puhdistus onnistuu myös helposti, kun yhden kavion hoitaja on ottanut maasta käteensä, niin Muskotti nostaa loput jalat itsestään. Välillä ori tosin alkaa vetämään kaviotaan pois hoitajan otteesta, mutta silloin on vain topakasti kiellettävä hevosta. Varusteiden laittokaan ei kuulu tämän hevosen mielipuuhiin, mutta antaa se silti varustaa itsensä nätisti. Satuloidessa Muskotti tietenkin luimii, pullistelee hieman ja ehkä nostelee takakaviotaan. Näistä viesteistä huolimatta satulavyö menee helposti kiinni, eikä sen kanssa tule suurempia ongelmia. Suitsiessa Muskotti pitää päänsä kiltisti alhaalla ja ottaa kuolaimetkin suuhun vastustelematta. Yleisesti Muskotti on siis helppo hoidettava, joka ei vaadi paljoa hoitajaltaan.

Ratsastaessa ori osaa olla mukava, nöyrä ratsu, mutta se riippuu täysin päivästä. Selästä se osaa olla aika ailahteleva, mikäli tunti alkaa hyvin ja Muskotti liikkuu reippaasti, on täysin eriasia, kuinka se päättyy. Orin selkään noustessa se pysyy hyvin paikoillaan, odottaen merkkiä milloin saa lähteä eteenpäin. Muskotti ei omaa ratsastessa vakionopeutta, välillä se on hyvinkin laiska ja välillä kiitää hirmuista vauhtia. Hyvällä ratsastajalla ori on todella kaunista katseltavaa kilparadoilla, mikäli se vain jaksaa keskittyä asiaan ja kuunnella ratsastajaansa. Tällä nuorella hevosella on tähän mennessä suurin pahe ollut juuri se, ettei se ratsastaessa jaksa enää totella ratsastajaansa, vaan lähtee kulkemaan aivan päinvastoin koetellakseen selässä istuvan hermoja. Mutta tosiaan, mikäli Muskotin saa kulkemaan nätisti, paljastuu siitä suorastaan unelmien satuhevonen. Ori kuuntelee parhaiten pohje-, sekä ääniapuja, joilla sen saakin parhaiten liikkumaan eteen, kuin myös taakse tarvittaessa. Suustaan Muskotti on erittäin kova, turha riuhtominen ohjasta ei siis ainakaan paranna luultavasti valmiiksi tukalia tilanteita. Kouluratsastus on tämän hevosen ehdoton vahvuus, se taittaa kaikki helpot luokat vaativa b tasolle asti, tietenkin joissain asioissa on vielä hiomista. Muskotilla on peruasiat hyvinkin hallinnassa ja sen lisäksi sillä on kapasiteettia haastavimpiinkin liikkeisiin. Lienekö orin tahto oppia on mahdollistanut hevosen koulutuksen näinkin pitkälle. Esteillä Muskotilla riittää kapasiteettia ratana 60 senttiin asti, sekin tosin välillä puomia hipoen ja välillä suurella ilmavaralla. Omaa lisäksi ihan hyvän hyppytyylin, ainoat miinukset alkavat tulla siinä, kun Muskotilla on tapana tietenkin vähän kuumeta ja lähteä menemään hirmuisella vauhdilla ryöstäen. Vaatii esteillä selkäänsä hieman kokeneemman ratsastajan, jolla on taitoja kehittää ja viedä hevosta eteenpäin. Maastossa Muskotti on hyvin varmajalkainen, se ei säiky lähes mitään, eikä turhia kyttäile ja muutenkin kulkee hyvin rauhallisesti, olipa seurassa hevostoveri tai ei. Vaikka ori osaakin olla ratsastaessa hieman haastava, on se silti myös hyvä opetushevonen aloitteleville ratsastajille.

Muskotti on suorastaan ihanteellinen kilpahevonen - se on hyvin varma, reipas, eikä se aristele uusiakaan paikkoja. Matkat kisapaikoille onnistuvat tämän hevosen kanssa hyvin, Muskotti menee tallin pihassa nätisti traileriin, eikä lastauksessa tule muutenkaan orin kanssa suurempia ongelmia. Muskotti malttaa pitkätkin matkat seisoa aloillaan, eikä välttämättä tarvitse edes hevostoveria mukaan. Kun kilpapaikalle saavutaan, käyttäytyy Muskotti rauhallisesti, se ei näe hyödykseen hötkyillä ympäriinsä, vaan pysyy porukoidensa lähettyvillä. Tietenkin uudet paikat ovat aina mielenkiintoisia, lisäksi kun ympärillä pyörii paljon uusia hevostuttavuuksia ja siten Muskotti ei ehkä niin hyvin keskity olennaisiin asioihin kuin kotitallilla. Lämmittelyt ovat kisoissa orin kanssa hyvin tärkeitä, mikäli ei halua että itse kilpasuoritus on pelkkää häsläystä ja sitä, kun Muskotti ei jaksaisi kuunnella ratsastajaansa. Kun suoritus alkaa, tajuaa Muskotti kuitenkin sen, ettei nyt olla kotitallilla kouluvalmennuksessa ja siten yrittää parhaansa mukaan keskittyä ja totella. Orilla kilpaillaan kouluratsastuksen parissa niin helppoja, kuin myös vaativia luokkia, joissa sijoittuminen riippuu täysin siitä, onko hevonen hyvällä vai huonolla tuulella, ja kuinka ratsastaja on asennoitunut tehtävään.


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


Sukutaulu


i: Lakean Tukkijätkä
sh, prt, 164 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I, YLA2, KRJ-I

ii: Raadelman Ralli
sh, tprn, 154 cm
VIR MVA Ch, YLA2, KTK-II, KRJ-II, SLA-II
iii: Bellin Pehtoori
sh, rt, 159 cm
VIR MVA Ch, KTK-III
iie: Raadelman Tyttiina
sph, rn, 145 cm
VIR MVA Ch, YLA2, KTK-III
ie: NRD Jessika
sph, trt, 144 cm
Ch, YLA1, KTK-III, SLA-I, VSHK-A
iei: Nerian Eemil
sph, vkk, 147 cm
VIR MVA Ch, YLA1, KTK-I, KRJ-I, VVJ-I
iee: Oljenkorren Morrena
sh, prt, 155 cm
e: Kuisman Airi
sph, vrt, 140 cm
YLA1, KRJ-I, SLA-I
ei: Kuisman Pyry
sph, prn, 138 cm
YLA2, KRJ-II, SLA-II
eii: Antero
sh, m, 158 cm
VIR MVA Ch YLA1, SLA-I, KTK-II, KRJ-II
eie: Bellin Aliisa
sph, rt, 148 cm
ee: Tuikkeen Tuisku
sh, rn, 157 cm
VIR MVA Ch, KTK-II
eei: Horisontin Pyry
sh, 152 cm
VIR MVA Ch, KTK-II
eee: Tuohimäen Tulisielu
sh, 154 cm


Sukuselvitys

Muskotin isä Lakean Tukkijätkä, tutummin Jätkä on hieno, hyvän tahtoinen, mutta vaativa suomenhevosori. Jätkän on kasvattanut Virtuaalitalli Lakea, jossa se on elänyt koko elämänsä ajan. Ori omaa upean ulkonäön, säkäkorkeutta siltä löytyy jopa 164 senttiä ja väritykseltään se on punarautias. Jätkän upean ulkonäön vuoksi sitä on käytetty paljon näyttelyissä, menestyksestä kertoo VIR MVA Ch arvonimi, sekä kantakirjaus toisella, KTK-II palkinnolla. Ori on menestynyt myös niin koulu-, kuin myös esteratsastuksessa, sijoituksia löytyy useita kymmeniä. Jätkältä löytyy lähes kymmenen jälkeläistä, joista osa on menestynyt isänsä tavoin ratsastuskilpailujen merkeissä.

Muskotin isänisä Raadelman Ralli on epäilemättä yksi upeimpia Muskotin sukulaisia. Rallin on kasvattanut Missway Stables, mutta nykyisin se asuu Crystalin hoidossa Vaapukassa. Ori on väritykseltään tummanpunaruunikko ja säkäkorkeutta se omaa noin 154 senttiä. Rallin upeasta rakenteesta kertoo sen lukuisat näyttelyiden luokkavoitot, sekä kantakirjaus toisella, KTK-II palkinnolla. Näyttelyiden ohella ori on mitä hienoin kouluratsu, sijoituksia siltä löytyy vaativistakin luokista. Ralli on jättänyt jälkeensä kuusi jälkeläistä.

Muskotin isänemä NRD Jessika, tutuille Jessi on mukavaluonteinen pienhevostamma, jota voivat huoletta käsitellä aloittelevat hevosharrastajatkin. Tamma syntyi Vibajan hoiviin Koistilaan, josta se myytiin Lakeaan kilpahevoseksi. Jessi onkin kilpaillut hyvällä menestyksellä esteiden, sekä kouluratsastuksen parissa. Säkäkorkeutta tammalta löytyy 144 senttiä ja väritykseltään se on tummanrautias. Jessi on hyvin menestynyt myös laatuarvosteluissa, sillä se on palkittu YLA1, sekä SLA-I palkinnoin. Lisäksi siltä löytyy Ch arvonimi ja se on kantakirjattu kolmannella KTK-III palkinnolla. Jälkeläisiä Jessiltä löytyy huimat kymmenen kappaletta, joista osa on menestynyt hyvin kilparadoilla.

Muskotin emä Kuisman Airi on upea suomenpienhevostamma kasvattajanaan Vipeltäjä. Airi myytiin nuorena Mörkövaaraan, jossa se viettää tällä hetkellä ansaittuja eläkepäiviään. Airi on hyvin menestynyt kouluratsu, mutta on sillä kilpailtu myös valjakkoajoja. Sijoituksia tammalta löytyy kysesistä lajeista yhteensä yli sata kappaletta. Omaa myös ihastuttavan ulkonäön, pienellä tammalla on säkäkorkeutta vajaat 140 senttiä ja väritykseltään se on vaaleanrautias. Tamma on käynyt useissa laatuarvostelutilaisuuksissa, yleislaatuarvostelussa, kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa, sekä suomenhevosten laatuarvostelussa: jokaisessa se on palkittu I-palkinnolla. Airilta löytyy puolenkymmentä hienoa jälkeläistä, joista kaikki on päässyt näyttämään taitojaan kilparadoilla.

Muskotin emänisä Kuisman Pyry on väritykseltään punaruunikko ja säkäkorkeutta löytyy vajaat 138 senttiä. Tämä hevonen on luonteeltaan riiviömäinen kouluratsu, jolta löytyy sijoituksia kyseisestä lajista useita kymmeniä kappaleita. Pyry syntyi Vipeltäjän hoiviin Kuismaan, jossa se onkin elänyt koko elämänsä. Pyryn menestyksestä kertovat useast laatuarvostelupalkinnot: yleislaatuarvostelun toinen YLA2, suomenhevosten laatuarvostelun toinen SLA-II, sekä kouluratsastusjaoksen toinen KRJ-II palkinnot. Jälkeläisiä Pyryllä on kuusi, joista Muskotin emä, Kuisman Airi on ehdottomasti menestyinein yksilö.

Muskotin emänemä Tuikkeen Tuisku, tutummin pelkkä Tuisku on rauhallinen ja kiltti suomenhevostamma, kasvattajanaan Veera N. Nykyisin tamma eleilee Vipeltäjän hoivissa Kuismassa, jossa se on päässyt kilpailemaan painostuslajissaan, kouluratsastuksessa. Sijoituksia Tuiskulta löytyy kyseisestä lajista 36 kappaletta, sisältäen kuusi voittoa. Omaa upean ulkonäön, ruunikko väritys, sekä 157 senttiä korkea Tuisku on hurmannut myös useat näyttelytuomarit keräten useita sertejä. Tammalla on VIR MVA Ch arvonimi ja se on kantakirjattu toisella, KTK-II palkinnolla. Tuisku on jättänyt jälkeensä seitsemän hienoa jälkeläistä, joista osa on pärjännyt emänsä tavoin kouluratsastuksen parissa.Kisakalenteri

Sijoitukset ensin, alla kaikki kilpailut.
Tarinakilpailut kisakalenterin alapuolella.

45 KRJ:n alaista sijoitusta

09.09.2010 KRJ helppo A - 2/50
11.09.2010 KRJ helppo A - 5/50
11.09.2010 KRJ vaativa B - 5/50
10.10.2010 KRJ vaativa B - 6/50
12.10.2010 KRJ vaativa B - 4/50
13.10.2010 KRJ vaativa B - 4/50
22.10.2010 KRJ vaativa B - 6/50
22.10.2010 KRJ vaativa B - 6/50
23.10.2010 KRJ vaativa B - 2/50
24.10.2010 KRJ vaativa B - 1/50
07.11.2010 KRJ vaativa B - 5/50
10.11.2010 KRJ vaativa B - 5/50
11.11.2010 KRJ vaativa B - 1/50
13.11.2010 KRJ helppo B - 3/60
14.11.2010 KRJ helppo B - 3/60
14.11.2010 KRJ helppo B - 1/60
15.11.2010 KRJ helppo B - 5/60
21.11.2010 KRJ vaativa B - 3/40
23.11.2010 KRJ vaativa B - 4/40
18.12.2010 KRJ helppo A - 3/40
20.12.2010 KRJ helppo A - 4/40
25.11.2010 KRJ helppo B - 5/60
01.01.2011 KRJ helppo B - 7/100
03.01.2011 KRJ helppo B - 8/100
20.08.2011 KRJ helppo A - 5/49
22.08.2011 KRJ vaativa B - 2/30
25.08.2011 KRJ vaativa B - 1/30
26.08.2011 KRJ vaativa B - 5/30
01.05.2013 KRJ vaativa B - 6/50
10.05.2013 KRJ vaativa B - 3/50
16.05.2013 KRJ vaativa B - 3/30
17.05.2013 KRJ vaativa B - 5/30
17.05.2013 KRJ vaativa B - 5/30
24.05.2013 KRJ vaativa B - 1/30
25.05.2013 KRJ vaativa B - 1/40
25.05.2013 KRJ vaativa B - 6/50
26.05.2013 KRJ vaativa B - 2/40
27.05.2013 KRJ vaativa B - 2/50
28.05.2013 KRJ vaativa B - 2/40
28.05.2013 KRJ vaativa B - 6/40
28.05.2013 KRJ vaativa B - 3/50
30.05.2013 KRJ vaativa B - 5/40
30.05.2013 KRJ vaativa B - 7/50
31.05.2013 KRJ vaativa B - 3/40
02.06.2013 KRJ vaativa B - 5/30

27.08.2010 KRJ helppo A 39/50
27.08.2010 KRJ helppo A 8/50
28.08.2010 KRJ helppo C 58/100
28.08.2010 KRJ helppo C 24/100
28.08.2010 KRJ helppo A 45/50
28.08.2010 KRJ helppo A 50/50
28.08.2010 KRJ helppo A 39/90
28.08.2010 KRJ vaativa B 73/90
29.08.2010 KRJ helppo A 48/50
29.08.2010 KRJ helppo A 30/50
29.08.2010 KRJ helppo B 72/100
29.08.2010 KRJ helppo A 57/100
29.08.2010 KRJ helppo C 79/100
05.09.2010 KRJ vaativa B 35/50
05.09.2010 KRJ vaativa B 21/50
06.09.2010 KRJ vaativa B 8/50
06.09.2010 KRJ vaativa B 45/50
07.09.2010 KRJ vaativa B 43/50
07.09.2010 KRJ vaativa B 8/50
08.09.2010 KRJ vaativa B 9/50
08.09.2010 KRJ vaativa B 18/50
09.09.2010 KRJ vaativa B 16/50
10.09.2010 KRJ helppo A 34/50
10.09.2010 KRJ helppo A 44/50
12.09.2010 KRJ helppo A 8/50
12.09.2010 KRJ vaativa B 34/50
12.09.2010 KRJ vaativa B 61/99
12.09.2010 KRJ vaativa B 33/72
11.09.2010 KRJ helppo A 53/60
14.09.2010 KRJ vaativa B 49/50
14.09.2010 KRJ vaativa B 32/100
15.09.2010 KRJ vaativa B 64/100
24.09.2010 KRJ vaativa B 9/40
24.09.2010 KRJ vaativa B 39/40
10.10.2010 KRJ vaativa B 36/50
11.10.2010 KRJ vaativa B 9/50
11.10.2010 KRJ vaativa B 9/50
12.10.2010 KRJ vaativa B 27/50
13.10.2010 KRJ vaativa B 44/50
20.10.2010 KRJ vaativa B 24/50
20.10.2010 KRJ vaativa B 43/50
21.10.2010 KRJ vaativa B 30/50
21.10.2010 KRJ vaativa B 28/50
23.10.2010 KRJ vaativa B 14/50
24.10.2010 KRJ vaativa B 41/50
25.10.2010 KRJ vaativa B 50/50
25.10.2010 KRJ vaativa B 43/50
06.11.2010 KRJ vaativa B 12/50
06.11.2010 KRJ vaativa B 34/50
07.11.2010 KRJ vaativa B 32/50
08.11.2010 KRJ vaativa B 32/50
08.11.2010 KRJ vaativa B 9/50
09.11.2010 KRJ vaativa B 35/50
09.11.2010 KRJ vaativa B 15/50
10.11.2010 KRJ vaativa B 26/50
11.11.2010 KRJ vaativa B 10/50
13.11.2010 KRJ helppo B 39/60
15.11.2010 KRJ helppo B 50/60
16.11.2010 KRJ helppo B 55/60
16.11.2010 KRJ helppo B 57/60
17.11.2010 KRJ helppo B 57/60
17.11.2010 KRJ helppo B 23/60
18.11.2010 KRJ helppo B 38/60
18.11.2010 KRJ helppo B 12/60
20.11.2010 KRJ vaativa B 9/40
20.11.2010 KRJ vaativa B 19/40
21.11.2010 KRJ vaativa B 33/40
22.11.2010 KRJ vaativa B 38/40
22.11.2010 KRJ vaativa B 19/40
23.11.2010 KRJ vaativa B 27/40
17.12.2010 KRJ helppo A 36/40
19.12.2010 KRJ helppo A 34/40
21.12.2010 KRJ helppo A 30/40
22.12.2010 KRJ helppo A 39/40
19.11.2010 KRJ helppo A 28/60
19.11.2010 KRJ helppo A 38/60
20.11.2010 KRJ helppo A 19/60
20.11.2010 KRJ helppo A 38/60
21.11.2010 KRJ helppo A 54/60
21.11.2010 KRJ helppo A 8/60
22.11.2010 KRJ helppo A 34/60
22.11.2010 KRJ helppo A 18/60
23.11.2010 KRJ helppo A 40/60
23.11.2010 KRJ helppo A 37/60
24.11.2010 KRJ helppo A 54/60
24.11.2010 KRJ helppo A 27/60
25.11.2010 KRJ helppo B 17/60
26.11.2010 KRJ helppo B 26/60
26.11.2010 KRJ helppo B 38/60
27.11.2010 KRJ helppo B 42/60
27.11.2010 KRJ helppo B 9/60
28.11.2010 KRJ helppo B 31/60
28.11.2010 KRJ helppo B 36/60
29.11.2010 KRJ helppo B 59/60
29.11.2010 KRJ helppo B 36/60
30.11.2010 KRJ helppo B 30/60
30.11.2010 KRJ helppo B 36/60
18.12.2010 KRJ helppo B 52/60
18.12.2010 KRJ helppo B 47/60
19.12.2010 KRJ helppo B 59/60
19.12.2010 KRJ helppo B 60/60
20.12.2010 KRJ helppo B 19/60
20.12.2010 KRJ helppo B 18/60
21.12.2010 KRJ helppo B 14/60
21.12.2010 KRJ helppo B 18/60
22.12.2010 KRJ helppo B 56/60
22.12.2010 KRJ helppo B 57/60
23.12.2010 KRJ helppo B 42/60
23.12.2010 KRJ helppo B 20/60
01.01.2011 KRJ helppo C 44/100
02.01.2011 KRJ helppo C 44/100
02.01.2011 KRJ helppo B 83/100
03.01.2011 KRJ helppo C 44/100
04.01.2011 KRJ helppo C 44/100
04.01.2011 KRJ helppo B 94/100
15.08.2011 KRJ Cup vaativa B 165/226
19.08.2011 KRJ helppo A 32/50
21.08.2011 KRJ helppo A - 22/50
22.08.2011 KRJ helppo A - 30/50
23.08.2011 KRJ helppo A - 28/50
23.08.2011 KRJ vaativa B - 22/30
24.08.2011 KRJ vaativa B - 8/30
27.08.2011 KRJ vaativa B - 20/30
30.04.2013 KRJ Cup vaativa B - 120/369
30.04.2013 KRJ vaativa B - 46/50
02.05.2013 KRJ vaativa B - 16/50
03.05.2013 KRJ vaativa B - 30/50
04.05.2013 KRJ vaativa B - 8/50
01.05.2013 KRJ vaativa B - 31/40
02.05.2013 KRJ vaativa B - 10/40
03.05.2013 KRJ vaativa B - 44/50
03.05.2013 KRJ vaativa B - 21/40
04.05.2013 KRJ vaativa B - 36/40
04.05.2013 KRJ vaativa B - 23/50
05.05.2013 KRJ vaativa B - 32/40
05.05.2013 KRJ vaativa B - 45/50
06.05.2013 KRJ vaativa B - 12/50
06.05.2013 KRJ vaativa B - 30/40
07.05.2013 KRJ vaativa B - 13/40
07.05.2013 KRJ vaativa B - 8/50
08.05.2013 KRJ vaativa B - 25/50
08.05.2013 KRJ vaativa B - 15/40
09.05.2013 KRJ vaativa B - 24/50
09.05.2013 KRJ vaativa B - 23/40
10.05.2013 KRJ vaativa B - 14/40
11.05.2013 KRJ vaativa B - 48/50
12.05.2013 KRJ vaativa B - 22/50
16.05.2013 KRJ vaativa B - 28/30
18.05.2013 KRJ vaativa B - 29/30
18.05.2013 KRJ vaativa B - 26/30
19.05.2013 KRJ vaativa B - 29/30
19.05.2013 KRJ vaativa B - 30/30
22.05.2013 KRJ vaativa B - 11/40
23.05.2013 KRJ vaativa B - 26/40
24.05.2013 KRJ vaativa B - 14/40
24.05.2013 KRJ vaativa B - 22/40
24.05.2013 KRJ vaativa B - 14/50
25.05.2013 KRJ vaativa B - 45/50
26.05.2013 KRJ vaativa B - 28/50
27.05.2013 KRJ vaativa B - 46/50
28.05.2013 KRJ vaativa B - 48/50
29.05.2013 KRJ vaativa B - 34/50
25.05.2013 KRJ vaativa B - 11/40
25.05.2013 KRJ vaativa B - 26/30
26.05.2013 KRJ vaativa B - 9/30
26.05.2013 KRJ vaativa B - 7/40
26.05.2013 KRJ vaativa B - 14/40
27.05.2013 KRJ vaativa B - 17/40
27.05.2013 KRJ vaativa B - 18/40
27.05.2013 KRJ vaativa B - 7/30
28.05.2013 KRJ vaativa B - 10/30
29.05.2013 KRJ vaativa B - 24/40
29.05.2013 KRJ vaativa B - 12/30
30.05.2013 KRJ vaativa B - 25/30
31.05.2013 KRJ vaativa B - 29/30
01.05.2013 KRJ vaativa B - 24/30

1 VSHK:n alaista sijoitusta

24.08.2010 VSHK (koulu) helppo C - 2/20
24.08.2010 VSHK (koulu) helppo C - 09/20
24.08.2010 VSHK (koulu) helppo B - 19/20
24.08.2010 VSHK (koulu) helppo B - 11/20
24.08.2010 VSHK (koulu) helppo A - 11/20
24.08.2010 VSHK (koulu) helppo A - 14/20
26.08.2010 VSHK (koulu) helppo C - 14/20
26.08.2010 VSHK (koulu) helpppo C - 15/20
26.08.2010 VSHK (koulu) helppo B - 10/20
26.08.2010 VSHK (koulu) helppo B - 13/20
26.08.2010 VSHK (koulu) helppo A - 18/20
26.08.2010 VSHK (koulu) helppo A - 7/20

40 VVJ:n alaista sijoitusta

24.04.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 2/50
27.04.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 5/50
30.04.2013 VVJ Cup vaativa yhdistetty - 5/114
01.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 2/40
08.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 4/40
08.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 1/50
11.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 4/30
22.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 3/30
22.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 3/40
23.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 3/30
24.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 5/26
25.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 4/30
26.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 4/30
26.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 1/26
29.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 2/25
29.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 3/30
29.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 5/26
31.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 4/26
02.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 2/26
14.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 3/30
27.07.2013 VVJ noviisi yhdistetty - 1/40
28.07.2013 VVJ noviisi yhdistetty - 6/40
06.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 2/26
09.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 1/26
13.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 3/30
14.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 1/30
15.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 5/30
15.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 1/25
02.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 6/40
03.12.2013 VVJ noviisi yhdistetty - 6/40
14.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 4/30
15.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 4/37
26.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 1/87
05.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 5/30
05.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 4/30
06.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 1/30
08.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 4/30
09.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 1/30
11.04.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 4/40
20.04.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 4/40

23.04.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 28/50
25.04.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 49/50
26.04.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 32/50
28.04.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 20/50
29.04.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 32/50
30.04.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 32/50
01.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 49/50
02.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 40/50
02.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 9/40
03.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 26/40
03.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 35/50
04.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 24/50
04.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 8/40
05.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 32/40
05.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 16/50
06.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 30/50
06.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 34/40
07.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 24/40
07.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 30/50
09.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 45/50
09.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 13/40
10.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 15/40
10.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 38/50
11.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 22/50
12.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 14/50
12.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 12/30
13.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 13/30
14.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 8/30
15.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 23/30
21.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 10/30
22.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 6/30
23.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 6/30
24.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 6/30
24.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 11/30
24.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 18/25
25.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 23/30
25.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 10/25
25.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 7/26
26.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 20/30
26.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 16/25
27.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 24/30
27.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 26/26
27.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 8/30
27.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 24/25
28.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 23/26
28.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 11/25
28.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 9/30
30.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 6/26
30.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 11/25
30.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 19/30
31.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 25/30
31.05.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 9/25
01.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 14/25
01.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 26/26
02.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 20/25
12.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 17/30
13.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 29/30
15.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 7/30
16.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 19/30
17.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 12/30
18.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 28/30
19.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 16/30
20.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 18/30
21.06.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 29/30
29.07.2013 VVJ noviisi yhdistetty - 13/40
30.07.2013 VVJ noviisi yhdistetty - 20/40
31.07.2013 VVJ noviisi yhdistetty - 22/40
04.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 7/26
05.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 13/26
07.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 7/26
08.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 15/26
10.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 22/26
11.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 12/26
12.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 21/26
13.08.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 25/26
12.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 18/30
12.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 22/25
13.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 15/25
14.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 24/25
16.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 20/30
16.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 18/25
17.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 19/30
17.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 7/25
18.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 25/30
18.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 25/25
19.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 18/30
19.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 14/25
20.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 8/30
20.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 13/25
21.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 7/30
21.11.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 13/25
04.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 37/40
05.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 20/40
06.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 33/40
07.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 20/40
08.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 21/40
09.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 24/40
10.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 40/40
11.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 30/40
13.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 24/30
15.12.2013 VVJ vaativa yhdistetty - 19/30
11.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 31/37
12.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 31/37
13.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 25/37
14.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 7/37
16.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 33/37
17.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 17/37
18.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 15/37
19.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 15/37
20.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 22/37
25.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 12/87
27.02.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 26/87
02.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 7/30
02.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 18/30
03.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 30/30
03.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 23/30
04.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 29/30
04.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 8/30
06.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 17/30
07.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 29/30
07.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 26/30
08.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 16/30
09.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 21/30
10.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 20/30
10.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 16/30
11.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 20/30
11.03.2014 VVJ vaativa yhdistetty - 30/30


Tarinakilpailuiden sijoitukset

10.05.2013 Team Häiriköt - villit kouluratsastuskilpailut, helppo A - sija 1/5 !!!
Häiriköiden kilpailuissa oli tarkoituksena luoda synttärihenkeä suorituksiin. Mä taisin ottaa tän vähän liian tosissani. Oisittepa nähneet mun naamani, joka muistutti sadasosasekunnissa kirkkaan punaista, tuoretta tomaattia, kun olin saanut mulle ja Muskotille kamat niskaan. Olin ujuttanut Muskotin varusteisiin ja omiin vermeisiini serpentiiniä enemmän kuin laki sallii, laittanut muutaman heliumilla täytetyn ilmapallon satulan takakaareen kiinni ja tehnyt kokonaisuudestamme mahdollisimman värikkään vaatteineni, puhumattakaan siitä, että hevosen suojat, satulahuopa, suitset ja satula olivat kaikki eri väriä. Oltiin kuin kävelevä sirkus hevoseni kanssa, jota myös näytti riepovan moinen touhu. Radalla kaikki meni hävetyksestä huolimatta hyvin siihen asti, kunnes yksi palloista päätti posahtaa kesken seesteisen kilpailun. Hiljaisuudesta kuuluva pamaus sai ensinnäkin yleisössä muutamat takapuolet hyppäämään penkeissään noin 20 cm - mutta olisittepa nähneet "ah-niin-varman-ja-tasaisen-hevoseni". Muskotti sai vähintäänkin sydäninfarktin ja päätti, että moinen sonta saa nyt luvan loppua. Se lähti painelemaan pää viidentenä jalkana johonkin who knows mihin, eikä siinä paljon aidat herraa pidätelleet. Siinäpä itsekseni sitten istuskelin hiekassa ja totesin, että p*ska reissu, mutta tulipa tehtyä.

10.05.2013 Team Häiriköt - villit kouluratsastuskilpailut, vaativa B - sija 2/4
Tuomaria tervehtiessäni ajattelin, ettei kaikki olisi ihan kunnossa. Luulin mielikuvitukseni tehneen tepposia, mutta juteltuani muiden kilpailijoiden kanssa suorituksen jälkeen, kuulin, että olipa tuomari tainnut ottaa hömpsyn jos toisenkin ennen kilpailuita - tai sen aikana. Olisihan minun pitänyt merkeistä jo tilanne ymmärtää, eihän kukaan tuomari lauleskele Hectorin Juodaan viinaa-kappaletta huvikseen aina ratsukon ohittaessa..

"Vaimo liikaa mieheltänsä kyselee...
Ei kun pullo pöytään, sitten miettimään!
Lapset nukkuu, pimeys vain tihenee...
Vaimo vastauksen pian saa äijältään:

Juodaan viinaa,
Tullaan viisaammiksi näin.
Juodaan viinaa,
On todellisuus piinaa hetkittäin
Selvinpäin."


Parasta oli kuitenkin tuomarin suullinen (!) kommentti meille suorituksen jälkimainingeissa: "Jes kamut *hik*, oikein hyvä meininki ja siihen tahtiin. Vähän olisin kaivannut *hik* lisää viin... vienompaa ilmettä hevoselta. Jos teiän meno ei ois ollu niin humalais.. huteraa, niin olisin antanut sata prossaa *hik* mennen tullen. Mut hei katellaa, pienellä *hik* snapsipullolla voi tietysti tuomaria kuin tuomaria vähän lahjoa *käkätystä* - ei kai, vitsivitsi!" Tässä vaiheessa päätin suunnata Muskotin kanssa lämmittelyalueelle loppuverryyttelyihin, vaikka tuomarilla asiaa vielä olisikin ollut. Taisi tämä tuomari olla kyllä ihan Häiriköiden omaa porukkaa, eikä ulkopuolelta pyydetty.. Just saying.


Näyttelymenestys

05.09.2010 NJ - Muut oriit, LKV2, irtoSERT, JS (pt. Anette N.)
30.07.2011 NJ - sh-oriit, LKV1, irtoSERT, JS (pt. Isla P.)
13.08.2011 NJ - sh-oriit, BIS2, MVA-SERT, JS (pt. Terhi N.)
20.08.2011 NJ - sh-oriit, BIS1, MVA-SERT, JS (pt. Peppi S.)


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


Jälkeläiset

Muskotti ei ole enää jalostuskäytössä!

sh-o. Jeremias HIP (KTK-III, KRJ-II, SLA-I) (30.08.2010) emä: Raadelman Hallauni
sh-t. Susilahden Sirella (KTK-III, YLA1, KRJ-I) (16.10.2010) emä: Mörkövaaran Hertta
sh-o. Riiviöiden Miska (KTK-III) (09.09.2011) emä: Fiktion Alviira
sh-o. Riiviöiden Möömötti (KTK-III, SV-II, SLA-II) (28.09.2011) emä: Suvannon Helmi
sph-t. Riiviöiden Metsätähti (KTK-III) (24.05.2013) emä: Koston Tähtikuvio
sh-o. Fiktion Mysteeri (KTK-III) (31.08.2013) emä: Fiktion Lyyti
sh-t. Pirunkorven Kaneli (24.11.2013) emä: Fiktion Ameelia


Päiväkirja ja valmennukset

01.05.2013
Muskotti on kerännyt nyt kisakalenteriinsa yhteensä 40 sijoitusta! Kouluratsastuksesta se on saanut 33 sijoitusta, sekä VSHK:n kilpailuista lisäten yhden, eli 34. Valjakkoajosta orilla on puolestaan jo kuusi sijoitusta, vaikka Muskotti ei ole vielä ehtinyt kovinkaan pitkään valjakkoajossa kilpailemaan. Muskotti kerää itselleen vielä kouluratsastuksesta uupuvat sijoitukset täyteen neljään kymmeneen, ja sitten alkaa ori olla tavoitteiden mukaan valmis - ei sitä silti tiedä, vaikka Muskotin kanssa kilpailisimme vielä valjakkoajosta täydet 40 sijoitusta kasaan, ja tähtäisimme myös VVJ:n laatuarvosteluun. Seuraavaksi Muskotti hakeutuu yleislaatuarvosteluun ja sen jälkeen toiveena SLA, KRJ sekä mahdollisuuksien mukaan KRL, mikäli tämä laatuarvostelu on toiminnassa vielä. Ajattelin tarjota Muskottia kertaalleen vielä jalostukseen ulkopuolisellekin tammalle, mutta katsotaan onkohan meille halukkaita ;) Odottakaas vain, kunhan pääsemme keräämään laatuarvosteluista palkintoja, tähän oriin on todellakin panostettu, ja tullaan panostamaan entisestään!

18.10.2011
Olimme tänään Muskotin kanssa snifffen järjestämissä "pikanäyttelyissä". Vastassamme oli runsaasti erirotuisia - ja näköisiä hevosia, joten jännitys oli päätä huimaava. Muskotti oli tottuneena näyttelyiden kävijänä varmasti paljon rennompi kuin minä itsekään, ori ei juuri turhia hötkyillyt. Tapansa mukaan se hirnui tyytyväisenä tammoille (joita muuten vastassamme oli ainoastaan yksi!) ja oreja kohtaan taas käyttäytyi hieman machoillen. Saimme kuitenkin I-palkinnon, mistä olin jälleen äärettömän tyytyväinen. Myös kaksi muuta oria sai ensimmäiset palkinnot, joten näyttelyiden parhaimpaan oli kuitenkin vastassa kaksi upeaa hevosta - mutta siitä huolimatta Muskotti meni, ja voitti koko näyttelyt! Vautsi, aivan mieletöntä! Hieno reissu jälleen takana, vaikkei virallinen näyttely ollutkaan kyseessä.

27.09.2011
Muskotti palkittiin tänään virtuaalisella muotovalion tittelillä! Olen ihan mielettömän ylpeä oristamme. En meinannut pysyä housuissani, kun Muskotti kantakirjattiin hetkeä aikaisemmin ensimmäisellä palkinnolla ja nyt vielä tämä. Olen ostanut kaikin puolin totaalisen helmen. Tästä orista on tullut ehdottomasti tärkein hevoseni, ehkäpä jopa koko historiassani - jos nyt ylipäätään osaan hevosia näin "miellyttämisjärjestykseen" laittaa, ovathan kaikki minulle tärkeitä. Tämän päivän palkinnon kunniaksi ori sai kuitenkin viettää ansaittua vapaapäiväänsä, ja saipa vielä palkaksi kaikesta upeudestaan kasan porkkanoita, omenoita ja sokeripaloja. Herra vaikutti oikein tyytyväiseltä saamaansa huomioon, ja korvat hörössä iloisesti hirnahteli ympäri päivän aina ihmisiä nähdessään. Toivottavasti menestyskautemme vielä jatkuu, ja keräämme kaikesta vielä ensimmäiset palkinnot joihin olemme tähtäämässä!

Kittan kouluvalmennus 16.09.2011
Illan viimeinen valmennettava, suloinen suokkiori Muskotti tepasteli maneesiin hieman pörheänä. Selvästikin reippaalla tuulella oleva ori ei ollut kovinkaan innostunut avotaivutuksista alkuverryttelyissä, mutta kuunteli kuitenkin ratsastajaansa ja teki työtä käskettyä. Joidenkin minuuttien kuluttua Juli aloitti orillaan laukkaverryttelyn. Muskotti oli mielestään kuitenkin parempi ravityössä, eikä nostanut laukkaa. Ei sitten millään! Jouduin auttamaan maasta käsin raipalla, Julin samalla maiskuttaessa ja laukkapohkeilla muistutellen. Laukannosto oli kuitenkin työn ja tuskan takana, mutta lopulta kun laukka sujui, meinasi ori hieman villiintyäkin. Ailahtelevaisella tuulella oleva ori ei tosiaankaan ollut mikään helppo tapaus, joten kiittelinkin onneani siitä, etten itse joutunut olemaan orin selässä. Päivän varsinaset harjoitukset, avo- ja sulkutaivutukset, pohkeenväistöt ja etosankäännökset sujuivat jokseenkin hyvin. Muskotti oli laittanut hitaan vaihteen päälle, ja Juli sai todellakin tehdä töitä, jotta ori liikkuisi rehellisesti eteenpäin ja tekisi pyydetyt tehtävät. Lopputunnista jo hieman väsynytkin ori kokeili vielä onneaan säikkymisen ja poukkoilemisen muodossa. Päättäväinen kuski laittoi tälle kuitenkin heti stopin, ja lopettelimmekin tehtävien osalta samoihin aikoihin. Väsynyt nuori hevonen alkoi olla valmis menemään talliin ja yöpuulle.

Kouluvalmennus Toivottomassa 10.08.2011
Muskotin ja Julin alkuverryttely näytti lupaavalta. Ori kuunteli hyvin ratsastajansa apuja, vaikkakin ohjeavut eivät näyttäneet yhtä herkiltä. Kaikki askellajit löytyivät, mutta kun aloititte liikkeiden teon, rupesi Muskotin kuuliaisuus katoamaan. Sait tehdä paljon töitä, jotta avut palasivat, erityisesti kehotin sinua kiinnittämään huomiota ohjasapuun. Muskotti jaksoi kiukutella vastaan, mutta sinnikkäänä sait tahtosi läpi ja liikkeet näyttivät hyviltä.

07.08.2011
Muskotti ei pitkää aikaa meillä ehtinyt vielä asumaan, kun ilmoitin sen elokuun kantakirjatilaisuuteen! Oripoika pääsi sinne toistaiseksi vasta siksi, että sen isä on kantakirjattu II-palkinnolla, mutta uskon herran kyllä keräävän ihan omastakin takaa MVA-sertin - ainakin toivon suuresti niin. Oriherra on muutenkin kotiutunut meille oikein mukavasti, se on saanut heti kaverikseen monenmonta oria, jonka kanssa ollaankin käyty melkoisia valtataisteluita tammojen huomiosta... no, pojat on poikia ja leikkivät milloin mitäkin rämäpääleikkejä, joten tämä annettakoon anteeksi. Muskotista on tullut muutenkin yksi tallimme ihastelluimmista oreista, liekö machon egonsa vai oikeasti upean ulkonäkönsä ansiosta.

02.08.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Kun saavuitte valmennukseen, oli Muskotti hyvin reippaalla ja innokkaalla tuulella. Nuori ori hyppi sinne tänne, hörisi muille hevostovereille, eikä malttanut kuunnella selästä annettavia ohjeita. Tänään tarkoituksenamme oli käydä läpi aivan perusasioita ja katsoa, kuinka tämä hevonen ne suorittaa. Aloitimme reippaalla käynnillä, tehden suuret pääty-ympyrät joka päätyyn, sekä voltteja pitkille sivuille. Alkuun Muskotti ei taipunut yhtään, eikä muutenkaan jaksanut keskittyä tehtävän antoon, vaan sähläsi aivan omiaan. Ratsastaja sai olla tässä vaiheessa hyvin topakkana - ja se kannatti. Muutaman taistelukohdan jälkeen ori käveli ratsastajansa alla nätisti, eikä höslännyt ja hyppinyt ympäriinsä. Kun ympyrät alkoivat olla hallinnoissa, aloitimme tekemään pysähdyksiä ja peruutuksia. Muskotti alkoi olla jo hyvin nöyrä, se kulki kaulakaarella, pysähtyi merkistä ja jaksoi seisoa pidemmänkin hetken ilman hermostunutta liikehdintää. Peruutukset tuottivat alkuun ongelmaa, sillä Muskotti ei yksinkertaisesti näyttänyt tajuavan mitä ratsastaja tarkoitti. Kun ori aloitti peruuttamisen, yleensä se tapahtui kentänkeskustaa kohden, eikä takapuoli meinannut millään pysyä uralla. Tätä tehtävää saimme hioa hetken, kunnes pääsimme käynti-ravi-käyntisiirtymisiin. Ori nosti hyvin ravit ensimmäisestä merkistä, mutta vaikka intoa olikin, yleensä ravi putosi käyntiin jo muutaman askeleen jälkeen, kun ratsastaja ei antanutkaan yhtä reippaasti pohjetta hevoselleen. Muutamat raipannäpäytykset ja pohkeenpuristukset saivat Muskotin viimein hyvään raviin ja saatiin suoritettua siirtymistehtäväkin ongelmitta. Tähän tehtävään oli myös hyvä lopettaa, sillä Muskotti oli suorittanut viimeisen tehtävän esimerkillisesti, ja selässä ratsastaja aivan puhki.

03.08.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Jatkoimme ratsukon kanssa tänään siitä, mihin eilen jäimme, eli perusasioiden läpikäymiseen. Eilen saimme tehtyä yksinkertaisia käyntiharjoituksia, joten tänään oli vuorossa vähän haastavampaa ja voimia vievää ajanvietettä! Kun Spessu sai hevosensa hyvin lämmitettyä, eikä se ollut enää yhtään tahmea, aloitimme heti reippaalla käynnillä tehden kiemurauraa. Muskotti oli tänään vähän laiskemmalla tuulella, mutta silti se jaksoi hyvin alusta asti keskittyä tehtäviin, eikä sitä tarvinnut kovin useasti muistuttaa mitä ollaan tekemissä. Ori pysyi kiemurauralla hyvin, se taipui ratsastajan pohkeenympärillä hienosti, eikä virheitä ilmaantunut. Kiemurauran jälkeen vuorossa oli pohkeenväistöt käynnissä. Ratsastaja ei ollut tästä tehtävästä kovin innoissaan, eikä Muskotti siksi tahtonut alussa väistää ollenkaan. Ratsastajan täytyi siis keskittyä tehtävään tällä kertaa enemmän kuin hevosen, jotta saatiin hyvä lopputulos - ja olihan tulos aivan erilainen. Kun ori alkoi väistämään, tahtoi takapuoli muutamaan kertaan lähteä etuosaa reippaammin sivulle, mutta muuten virheitä ei juuri ollut. Muskotti teki jokaisen liikkeensä hyvin ja jalat jaksoivat mennä täysin ristiin. Seuraavaksi aloitimme harjoittelemaan ravia; alkuun harjoitusravia, sitten keskiravia ja lopuksi lisättyä ravia. Tässä tehtävässä sai ratsastaja keskittyä hyvin, mikäli aikoi saamaan hevosensa ravaamaan tarkoituksen mukaan. Muskotti saattoi alussa olla vähän turhankin laiska ravaamaan ja siten ratsastaja sai ajaa hevostaan kokoajan eteenpäin, mutta pitkien tehtäväsuoritusten jälkeen meno näytti jo aika hyvältä. Sitten tuli taas hyvä väli lopettaa valmennus, seuraavalla kerralla pääsemme tekemään laukkatehtäviä.

05.08.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Taukopäivän jälkeen odotin kentälle reipasta ja hyvin valmistautunutta ratsukkoa, mutta todellisuudessa valmennukseen tuli aivan jotain muuta. Ratsastaja näytti lähestulkoon nukkuvan hevosensa selässä ja valitti heti ensimmäisen minuutin aikana jo niin paljon, että hermot olivat mennä. Hevonen ei ainakaan sen reippaampi ollut, tallusti eteenpäin etanavauhdilla, eikä kääntynyt edes ensimmäiselle voltille vaikka kuinka kuolaimesta repi ja pohjetta antoi. Miten ihasttutava alku laukkapainotteiselle kouluvalmennukselle! Ensimmäisenä tavoitteenamme oli tietenkin saada ratsastaja hereille ja hevonen jotenkuten kulkemaan, paljon reipasta käyntiä ja ravia, sekä raippaa Muskotille. Kun kaameasta alkukankeudesta oltiin päästy ohitse, saimme aloitella pieniä tehtäviä ravissa, kuten ympyröitä ja rataleikkaita ja samalla pyrimme saada Muskottia reipastumaan myös temponlisäyksin. Kun valmennus oli jo ajallisesti hieman yli puolenvälin, pääsimme viimein aloittamaan oikeat tehtävä, kun molemmat osapuolet ratsukosta olivat käyttäyneet hyvin. Aloitimme laukan aivan normaalein laukannostoin, välillä käynnistä ja välillä ravista. Laukannostot käynnistä eivät aina tahtoneet kovin mallikkaasti onnistua, nosti yleensä kiitoraviin ja sen seurauksena ratsastaja alkoi selässä söhlätä omiaan. Ravista nostot sen sijaan olivat huomattavasti parempia, Muskotti nosti heti ensimmäisestä käskystä hyvän laukan, ja jaksoi ylläpitää sitä ilman, että ratsastaja oli jatkuvaan pistämässä pohkeita kylkiin. Kun laukka alkoi sujua hyvin, menimme laukkaa ihan uraa pitkin, samalla tekien pääty-ympyröitä, sekä voltteja. Välillä ori tahtoi lähteä luisumaan ratsastajalta, jonka seurauksena esimerkiksi voltit tahtoivat venyä turhankin suuriksi. Viimeisimmäksi tehtäväksi kerkesimme ottaa laukanvaihdot käynnin kautta, mitkä onnistuivatkin yllättävän hyvin kun ratsastaja jaksoi vain keskittyä ja paneutua asiaan. Muskotti siirtyi laukasta hienosti käyntiin ja samantien nosti uudestaan laukan, ilman suurempia möhläyksiä. Loppua kohden meno näytti huomattavasti paremmalta kuin alussa, siksi tämä valmennuskerta oli suorastaan täydellinen, sillä kehitystä tapahtui.

06.08.2010 Estevalmennus, valmentajana Hawering
Tänään päätin tehdä ratsukolle vähän vaihtelua ja siksi keksin, että tänään mennäänkin esteitä, eikä koulua, niin kuin aiemmin tällä viikolla. Ratsukko oli tietenkin hämillään asiasta, koulukamat päällä ja sitä rataa, mutta sehän ei minua hidastanut. Aloitimme esteharjoitukset ravipuomein, sekä pienin ristikoin, mitkä tahtoivat ylittyä tältä ratsukolta vaivatta. Hevonen keskittyi alusta asti hienosti jalkoihinsa, eikä niiden kanssa muutenkaan valmennuksessa syntynyt ongelmia. Muskotti oli erittäin reipas hyppääjä, välillä tosin tahtoi lähteä painamaan sellasella vauhdilla yli esteiden, että jotenkin puomi saatiin alas, taikka esteen ohitse juostiin. Kun alkuhypyt oli tehty, siirryimme hyppäämään sarjaesteitä, joilla korkeutta oli noin 60 senttiä. Harjoittelimme tänään lähinnä esteille lähestymistä, varsinkin tiukkojen mutkien kautta, joiden kanssa Muskotilla on aikasemmin kuulemma jotain ongelmaa ollut. Nyt kuitenkin ratsastaja antoi kaikkensa ja kyllähän ne esteet tulivat yleensä ylitettyä. Kun sarjaesteitä oltiin menty jo hetken aikaa hyvin tuloksin, tein ratsukolle kokonaisen esteradan, joka sisälsi kahdeksan estettä, joilla korkeutta oli 30 sentistä 65 senttiin. Pienemmät esteet Muskotti hyppäsi vaivatta, lähestymiset onnistuivat suureksiosaksi, ratsastaja pysyi hyvin jokaisessa hypyssä mukana, eikä ongelmia juurikaan ollut. Suuremmissa esteissä, eli kun pääsimme 60 senttiin ja yli, alkoi Muskotti jo hieman aristaa, eikä ollut aivan mukana hypyissä. Tätä kohtaa hioimme hetken aikaa, ratsastaja kannusti hevostaan hienosti ylittämään korkeammatkin esteet ja kyllähän nekin lopulta ylittyivät hyvin, jonka jälkeen valmennuksesta lähti erittäin tyytyväinen ratsastaja, kuin myös hevonen. Tätä ratsukkoa oli erittäin kiva valmentaa myös esteiden parissa, sillä kapasiteettia löytyy myös tähän lajiin. Muskotista huomasi jatkuvaan hyviä hyppääjän piirteitä, eikä ratsastajassakaan vikaa ollut.

08.08.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Ratsukko saapui tänään valmennukseen yllättävän hyväntuulisella ja reippaalla asenteella, siksi odotin kovasti, että tämä valmennus tulisi menemään täysin putkeen. Muskotti kuunteli ratsastajaan heti alkuverkassa hyvin maltillisesti, ja pyrki liikkumaan ohjeiden mukaisesti, miellyttäen ratsastajaansa. Alkuverkassa menimme paljon ympyröitä ja taivutuksia, jottei hevonen olisi aivan kankea päivän päätehtävässä, avo- ja sulkutaivutuksissa. Ratsastaja sai orinsa liikkumaan yllättävänkin hyvin, Muskotti käveli reippaasti eteenpäin muodossa ja taipui minkä vain pystyi. Aloitimme erinäisin käyntitehtävin, alkuun vähän väistöjä, sekä takaosakäännöksiä, suureksi osaksi saatiin tehtyä kyseiset tehtävät ongelmitta. Seuraavaksi jatkoimme tekemään ympyröitä ja rataleikkaita ravissa, ja taidettiinhan siinä muutamat laukannostotkin ottaa. Kun Muskotti oli jo hyvin lämmennyt, aloitimme tekemään ympyrällä avo- sekä sulkutaivutuksia. Ratsastaja sai hevosensa hyviin asetuksiin avotaivutuksissa, Muskotti pysyi hyvin myös ympyrällä, eikä lähtenyt pienentämään kehää. Sulkutaivutuksissa asetukset jäivät alkuun vähän vajaiksi, maasta katsottuna ori vain käveli ympyrällä ilman minkäänlaista taivutusta. Kävin ympyrän keskellä auttamassa ratsastajaa maasta käsin, jolloin saimme Muskotin useiden yritysten jälkeen viimein jotenkin tekemään sulkutaivutustakin. Ratsastaja sai lopulta hevosensa hyvin myös sulkutaivutuksiin, mutta seuraavaksi eteemme tuli se ongelma, ettei hevonen pysynyt enää ympyrällä, vaan lähti enemmältikin kävelemään pitkinpoikin kenttää. Tätä saimme hetken aikaa todellakin treenata, sillä Muskotti ei vain yksinkertaisesti tahtonut kulkea ympyrällä kun asetukset olivat ulospäin. Kun viimein hevonen meni käynnissä sulkutaivutukset moitteetta, teimme saman tehtävän ravissa. Ravissa taivutukset onnistuivat huomattavasti paremmin kuin käynnissä, olihan Muskotti saanut vähän makua siitä, miten täytyy kulkea - jopa sulkutaivutukset ympyrällä onnistuivat heti ensimmäisellä kerralla. Laukkaamisen jätimme tänään vähille, eli emme tehneet sulkutaivutuksia enää astettakaan nopeammassa askellajissa, sillä tämä ratsukko oli tässä vaiheessa taistellut jo yhden valmennuksen edestä.

09.08.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Tänään ajattelin pistää tämän ratsukon todella koville, niin, nimenomaan ajattelin.. Ratsukko ei ollut tänään kovin yhteistyönhaluisia, hevonen laittoi ratsastajalleen jatkuvaan vastaan, eikä ratsastaja tietenkään jaksanut hevostaan ja oli siksi kiukkuisella tuulella. Siinä vaiheessa päätin, että sitten mennään kevyesti, sillä eihän tuollaisilla mielentiloilla mitään hyvää tehdä. Siksi päivä sai uuden aiheen hikitreenistä siirtymisiin, joita menimmekin koko valmennuksen. Pienen alkuverkkaravailun jälkeen aloitimme tehtävät, ensimmäsenä käynnistä pysähdys, peruutus ja siitä reippaaseen käyntiin. Muskotti malttoi aina pysähtyi ja ottaa hieman peruutusaskelia, mutta siitä lähteminen ei ollut kovinkaan reipasta. Hevonen tahtoi jumia paikoillaan, ratsastaja antoi raippaa ja siitä Muskotti veti suuren pukin = mitään ei tapahtunut, ongelmia jo käyntivaiheessa! Ratsastaja oli luovuttaa jo tässä vaiheessa, mutta valmentajana pakotin ratsukon jatkamaan, pienestä vastoinkäymisestä ei kannata vielä luovuttaa. Kun Muskotti suostui jotenkin jo kävelemään ja tehtävä saatiin toistettua, aloitimme ravisiirtymiset. Teimme samanlaisen tehtävän kuin käynnissä, eli ravista pysäytys, peruutus ja siitä siirtyminen suoraan raviin. Kuten arvata saattaa, muuten tehtävä onnistui ihan ok, mutta peruutuksesta lähdettiin raipaniskujen saattelemana vain käyntiin, ravista ei tietoakaan. Seuraavaksi päätinkin lähteä juoksemaan huutaen ja heiluttaen käsiäni hevosen takana, niin eiköhän sitä ravattu sellaisella vauhdilla että! Tuosta tapauksesta Muskotti virkistyi huomattavasti, ravasi innokkaasti eteenpäin, eikä jaksanut juurikaan enää viskuroida ratsastajalleen. Kun ravisiirtymiset menivät nappiin, teimme laukannostoja käynnistä ja ravista. Laukka oli aluksi erittäin laiskanoloista, ratsastaja sai kokoajan ajaa eteepäin, antaa reippaasti pohkeita sekä raippaa. Itse nostot onnistuivat jotenkuten, tälläkin kertaa ravista paremmin kuin käynnistä, mutta kyllä pienin hiomisen jälkeen nostot käynnistäkin näyttivät oikein hyviltä. Tähän onnistuneeseen suoritukseen olikin hyvä lopettaa valmennus, hevonen liikkui paljon paremmin loppua kohden, ja ratsastajakin käyttäytyi maltillisesti, eli tuloksena taas onnistunut valmennus.

11.08.2010 Estevalmennus, valmentajana Hawering
Viime valmennuksessa ilmoitin, että seuraavalla kerralla hypimme taas esteitä, että ratsukko varautuu estevarustein mukaan, eikä niin kuin viime kerralla, jolloin hyppäsimme kouluvarusteilla. Ratsukko oli tänään ihan ok reippaana, hevonen kulki alusta asti hyvin, eikä juuri laittanut ratsastajalleen vastaan. Vähän olisi vauhtia voinut löytyä lisää, sitä kun esteillä yleensä tarvitaan, vaikka kyllähän Muskotti viime estevalmennuksessa kuumui ihan kiitettävästi, eli vauhtikin lisääntyy kun päästään itse asiaan. Alkuverkassa menimme puomisarjoja, kentällä oli jokaiseen askellajiin yksi sopiva sarja, käyntiin, raviin ja laukkaan. Aloitimme käytännössä sarjojen välillä myös siirtymisiä, ensin kun mentiin käyntipuomit, sitten siirryimme siitä ravissa ravipuomeille ja siitä taas laukkaan. Puomien ylitys onnistui moitteitta, laukassa hevonen olisi tosin voinut keskittyä jalkoihinsa hieman paremmin, muutaman kerran kun etujalat kolahtivat ja hevonen menetti hieman tasapainoaan. Seuravaaksi heivasimme puomit pois kentältä ja pystytimme viisi erilaista estettä, ristikkoja sekä pystyjä, joilla korkeutta oli 40-60 senttiä. Ratsukko aloitti esteiden hyppäämisen ratana, ensin mentiin pienempiä ristikkoja ja niistä siirryttiin korkeammille pystyille. Muskotti hyppäsi huomattavasti paremmin kuin viime valmennuksessa, innostui hieman, muttei kuitenkaan kuumunut niin paljoa ettäkö olisi ratsastajan käsistä tahtonut lähteä, malttoi siis mielensä. Ratsastaja kannusti hevostaan hienosti, ylitettiin korkeammatkin esteet aivan mutkitta. Tässä valmennuksessa saimme kiinnittää enemmälti huomiota Muskotin jalkoihin, sillä vaikka esteille lähestymiset olivat hyviä ja ponnistus oli oikeassa paikassa, tahtoi puomit vähän väliä tipahdella. Takajalat eivät nousseet siis yhtä korkealle kuin etujalat ja onnistuivat aina jotenkin tiputtamaan viimeisen puomin. Koitimme saada Muskotin takajalat nousemaan erilaisin vauhdein, sekä tarkoin lähestymisin, ja välillä se onnistuikin. Ratsastajakin antoi paljon enemmän pohjetta ponnistuspaikalla ja ehkä huudahtikin reippaasti hevoselleen, jolloin hyppy oli huomattavasti reippaampi ja takajalatkin tahtoivat nousta maasta korkeammalle. Tässä vaiheessa valmennusta oli kerennyt vierähtää jo tunti, eli aloitimme loppuverkan, johon sisältyi pieniä raviristikoita. Ja nehän ylittyivät aivan vaivatta isompien pystyjen jälkeen. Kun ratsukko päästi aloittamaan loppukäyntejä, lähdin tyytyväisin mielin valmannuksesta.

12.08.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Päätin viimein, että tänään tehdään kunnolla niitä haastavempia asioita, mitä ei olla Muskotin kanssa vielä valmennuksissa läpi käyty. Kun ratsukko saapui kentälle, laitoin heidät samantien tekemään reippaassa käynnissä pohkeenväistöjä, avo-, sekä sulkutaivutuksia, takaosakäännöksiä yms. Näin saatiin Muskotti hereille, sillä tässä valmennuksessa hevosen tuli olla hyvinkin kuulolla ja tehdä, mitä ratsastaja käskee. Kun käyntiharjoitukset olivat tehty, ratsukko siirtyi ravaamaan uraa pitkin, ratsastajan tavoitteena saada Muskotti kulkemaan kyseisessä askellajissa reippaasti. Hetken kuluttua aloitimme ravissa pohkeenväistöt. Ratsastaja antoi Muskotille tarkkoja ohjeita ja keskittyi muutenkin ohjeiden antamiseen ja hyvään istuntaan, kun olin niin määrännyt. Muskotti väisti heti ensimmäisellä kerralla ihan hyvin, tietenkin välillä jalat eivät menneet ihan niin ristiin kuin olisi pitänyt, mutta kuitenkin ihan kohtuu suoritus. Väistöjen jälkeen Spessu sai ravata hevosellaan uraa pitkin, tehden ympyröitä ja rataleikkaita, sillä hevosta piti vetristää vielä ennen laukkaharjoituksia. Laukkaamisen aloitimme ensin ihan perusnostoilla käynnistä, enää ei ravista nostettu, sillä ne tahtoivat onnistua liiankin helposti. Kun nostot onnistuivat hyvin, pyysin ratsukkoa tekemään laukka-ravi-pysähdys-peruutus-laukka siirtymisiä, jossa oli haastetta kerrakseen. Pysähdykset onnistuivat ravin kautta hienosti, samoin kuin peruutukset, mutta ongelmaa syntyi taas siinä, kun piti peruutuksesta nostaa se laukka. Tätä saimme hioa hetken, Muskotti kun tahtoi nostaa sen laukan vasta ravin kautta, eikä paikaltaan, niin kuin olisi pitänyt. Kului reilut kymmenen minuuttia ennen kuin ratsastaja sai ensimmäisen kerran Muskotin laukkaan suoraan pysähdyksestä, ja siitähän ratsastaja sai taas inspistä jatkaa harjoitusta pienen tuskastumisen jälkeen. Tämä harjoitus oli tässä vaiheessa jo paketissa, ja siten pääsimme seuraavaan laukkatehtävään - yksi laukanvaihto askeleessa. Viimeiseksi jätettiin siis haastavin juttu, tai mikä ainakin kuullosti tälle ratsukolle tarpeeksi haastavalta. Laukanvaihdot käynnin kautta tuntuivat onnistuvan ihan hyvin, mutta laukassa pysyminen tuotti tässä enemmältikin ongelmaa. Totta puhuen, tämä harjoitus jäi vähän kesken, sillä ratsukko kerkesi harjoitella laukanvaihtoa vain toiseen suuntaan, kunnes tuli valmennuksen aika täyteen ja täytyi lopettaa. Seuraavaksi kerraksi saimme siis hyvän hiomisen kohteen!

13.08.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Mooky
Muskotti on kunnioitusta herättävä ori, eikä sen käytöksestä tai ulkomuodosta tulisi ensimmäisenä mieleen, että hevonen on hyvin nuori ja kokematon ratsu. Olet tehnyt hevosen kanssa selvästi hyvää työtä, sillä iästään huolimatta Muskotilla on perusasiat hyvin hanskassa. Vaikka ori on hyväkäytöksinen herra, tulee sinun myös tarpeen vaatiessa olla tarpeeksi napakka ja päättäväinen. Väistöissä Muskotti alkoi selvästi tylsistyä tarkkuutta vaativiin harjoituksiin ja alkoi punkea ulkopohjettasi vastaan, vaikka ori selvästi tiesi, mistä on kyse ja teit selässä kaiken oikein.

14.08.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Ratsukko saapui tänään hyvissä ajoin valmennukseen ja he olivatkin kerenneet aloittaa alkuverkan itsenäisesti, eli pääsimme samantien hommiin. Aloitimme taas käyntiharjoituksilla, aluksi pysähdyksiä, peruutuksia, sekä takaosakäännöksiä. Muskotti ei tänään ollut kovin maltillisella tuulella, sillä kun ratsastaja pysäytti ratsunsa, ei se malttanut kauaa aloillaan seisoa. Peruutukset onnistuivat kuitenkin hyvin, Muskotti peruutti reippaasti merkistä, eikä ongelmia syntynyt. Kun oltiin aloitettu peruutuksilla, oli takaosakäännökset siis tehtävä tarkasti, sillä kun ratsastaja antoi pohjetta ja veti hieman ohjasta, Muskotti alkoi peruuttaa, eikä suinkaan kääntymään paikoillaan. Tätä asiaa saimme todellakin harjoitella hetken aikaa, ennen kuin ori tajusi, mitä ratsastaja halusi. Sen jälkeen Muskotti teki todella mallikkaasti kaikki takaosakäännökset. Raviharjoitukset jäivät tänään vähän lyhyeksi, ratsukko sai ravata reippaasti kiemurauraa, sekä tehden voltteja ja pääty-ympyröitä. Laukkaamisen aloitimme tänään hyvissä ajoin, sillä valmennuksissa se on tahtonut jäädä eniten vähille. Ensin teimme aivan perusteellisia laukannostoja käynnistä, Muskotti oli hieman laiska, eikä siten jaksanut joka kerta lähteä suorilta laukkaan, mutta muuten nostot sujuivat hyvin. Kun ratsastaja sai hevosensa laukkaamaan uraapitkin hyvin, pääsimme tekemään viime kerralla kesken jääneitä laukanvaihtoja. Aluksi teimme vaihtoja käynnin, sekä ravin kautta, mutta tarkoituksen todellakin oli pysyä laukassa ja näin saada Muskotti näyttämään todelliset kouluhevosen taitonsa. Alussa tehdyt käynnin, sekä ravin kautta tehdyt vaihdot antoivat Muskotille makua siitä, mitä ollaan tekemässä ja siten laukkavaihdot eivät loppujen lopuksi tuottaneetkaan hirveästi ongelmia. Mikäli ratsastaja sai annettua hyvät merkit hevoselleen, vaihtoi se nätisti laukkaa, mutta jos ohjeet eivät menneet selvästi perille, Muskotti tiputti laukan kiitoraviin ja siitä seurasi vain sähläystä ratsastajan osalta. Tänään meillä kuitenkin oli paljon aikaa hioa laukanvaihtoja ja lopussa ne näyttivätkin oikein hienoilta, tämä ratsukko todella osaa hommansa.

15.08.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Tänään itse valmentaja oli poikki pitkän työpäivän jälkeen ja sehän tarkoitti sitä, että ratsukko pääsi valmennuksessa todella helpolla. Kerroin heille vain mitä tuli tehdä ja mahdollisesti huomauttelin pienistä virheistä mitä huomasin. Alkuun ratsukko veti alkuverkan reippaalla vauhdilla, Muskotti laittoi ensin vähän vastaan, mutta alkoi kuunnella apuja kun ratsastaja sai hevosensa hereille. Kun lämmittely oli tehty, aloitti ratsukko ensimmäistä tehtävää, neljä kaarista kiemurauraa ravissa. Kyseinen tehtävä ei ollut Muskotin mielestä ollenkaan vaati, se taipui jokaisen kiemuran hienosti ja kuunteli ratsastajaansa sen minkä kerkesi. Hetken aikaa ratsukko teki kiemurauraa, kunnes annoin luvan lähteä reippaalla ravilla uraa pitkin, tietenkin mukaan piti lisätä pääty-ympyröitä, voltteja, sekä rataleikkaita, ettei liian löysäilyksi valmennus menisi. Pienen huilitauon jälkeen otimme taas niskasta kiinni ja rupesimme tekemään raviväistöjä niin, että ratsukko aloitti väistöt lyhyen sivun toisesta kulmasta, koko kentän poikki vastakkaiseen kulmaan. Muskotti taisi tähän tehtävään väsähtää, sillä ori jaksoi noin puolet matkasta väistää hienosti, mutta sitten käveltiin enemmälti eteenpäin, eikä jalat ristiin. Tätä tehtävää ratsukko sai siis hioa jonkin aikaa, ennen kuin Muskotti jaksoi väistää koko matkan kentän poikki. Tässä vaiheessa oltiin saatu ravista tarpeeksi, eli vuoroon tuli laukka. Tänään menimme aika perusasioita laukassa, eli suureksi osaksi menimme uraa pitkin, tehden väliin voltteja ja laukannostoja ylipäätään. Laukka näytti aluksi hyvinkin omituiselta, Muskotti oli selvästi vähän kankea, mutta vetristyi hyvin laukkatehtävien aikana, jolloin vauhtiakin tuli lisää. Hyödynsimme alussa tehtyä kiemurauraa myös laukkaamiseen, mutta nyt lähdimme menemään siinä vastalaukkaa. Orille tämä ei tietenkään ollut mikään ongelma, se laukkasi sitä laukkaa kun käskettiin, eikä kiemurauran läpi meneminenkään tuntunut missään. Laukan jälkeen valmennus tuntui olevan paketissa, joten jätin ratsukon tekemään loppuverkkaa itsenäisesti ja lähdin kotiin miettien seuraavan valmennuksen aihetta.

16.08.2010 Estevalmennus, valmentajana Hawering
Vaihtelua taas kouluratsastuksesta, siksi tänään vuorossa estevalmennus. Halusin saada tästä valmennuksesta viimekertaisen kouluvalmennuksen vastakohdan, tänään olisi luvassa siis paljon töitä, oikea hikitreeni! Kun ratsukko saapui hieman myöhässä kentälle, pistin ratsastajan heti ajamaan hevostaan reippaasti eteenpäin, yhtään en sietänyt laiskottelua kummaltakaan osapuolelta. Muskotti ei tietenkään tahtonut heti lähteä reippaasti kulkemaan, vaan ratsastaja sai kuluttaa jo puolet energiansa siihen, että ori kulki tasaisen nopeaa eteenpäin. Käynnissä emme tällä kertaa ylittäneet yhtään puomia, vaan siirryimme samantien raviin pieneen alkuverkkaan. Tässä vaiheessa ylitimme ravissa kavalletteja ympyrällä ja heti alkuun tuli huomattua, että tänään saadaan oikeasti tehdä töitä, sillä Muskotti hyvä että nosti kavioitaan ylittäessään pikkuesteitä. Jokatoisella kerralla (vähintään) ori kompuroi puomiin kun ei keskittynyt jalkoihinsa. Kavalleteista siirryimme isoihin ristikoihin, jotka oli sijoiteltu ympäri kenttää, ja joilla korkeutta oli 50-70 senttiä. Tänään annoimme Muskotille siis haastetta, sillä kapasiteettia rataesteisiin on todettu vasta 60 senttiä, eli pomppua tarvitaan! Ratsukko aloitti esteiden hyppäämisen hyvin, Muskotilla oli vauhtia ihan riittämiin, tietenkin jalkoihin olisi voinut taas enemmän keskittyä, mutta muuten ok. Tällä kertaa edes isommat esteet eivät tuottaneet ongelmia mikäli lähestyminen esteelle oli moitteettomia. Huonoilla lähestymisillä Muskotti tietenkin alkoi epävarmaksi, eikä hypyt silloin onnistuneet. Valitsin radan reitiksi sellaisen, missä oli paljon tiukkoja käännöksiä seuraaville esteille, jotta ratsukon täytyi keskittyä hyppyjen mahdollistamiseksi hyvin. Ratsastaja pysyi valmennuksen ajan yllättävän virkeänä ja jaksoi jatkuvaan kannustaa ratsuaan hyppäämään myös suuremmat esteet. Ristikoiden jälkeen otimme vielä vähän korkeushyppyjä, aloitimme nostamaan 5 sentillä jokaisen onnistuneen hypyn jälkeen, aloittaen 40 sentistä. Yksittäisillä esteillä Muskotti on selvästi virkeämpi, sillä pomppua riitti jopa 75 senttiin asti, mikä ei ollut ollenkaan huonompi saavutus tältä hevoselta.

16.08.2010, Kouluvalmennus, valmentajana Mooky
Hienoa, että tulitte Muskotin kanssa uudelleen valmennukseen ! Olit koko tunnin selässä varma ja päättäväinen, jonka Muskottikin selvästi tunsi, koska käyttäytyi siivosti ja keskittyneesti. Muskotin kanssa keskityimme harjoittelemaan alkuun yksinkertaisia laukannostoharjoituksia. Pikkuhiljaa etenimme käynnistä nostamisesta nostoihin peruutuksesta. Alkuun väliin jäi pari raviaskelta ja laukka näytti hallitsemattomalta. Kun kokosit Muskottia paremmin, nostoista tuli kauniita ja laukasta pyörivää ja kaunista.

19.08.2010, Kouluvalmennus, valmentajana Jenni L
Saavuin kentälle vähän ennen sinua ja Muskottia. Nousit selkään heti kun sait Muskotin käännettyä ja laitoit jalustimet hyviksi alkukäyntien aikana. Sanoin sinulle että tänään herjoittelemme tempon lisäystä ja sait lämmitellä ensin käynnissä ja sitten siitä ravissa ja vähän laukkaa niin paljon että Muskotti saisi päästellä enimpiä höyryjä. Saatuasi lämmittelyn päätökseen ja Muskotin kulkemaan vähän paremmin, aloitimme tempon lisäyksen opettelun käynnissä. Ensin Muskotti ei tajunnut että mitä pyysit. Jatkoit tempon lisäysten tekemisiä aina pieniä pätkiä, mutta aika useasti. Pian Muskotti tajusi mitä ajoit takaa ja alkoi lisäämään tempoa. Koska tehtävä alkoi sujua Muskotilta hyvin päätimme kokeilla tempon lisäyksiä ravissa. Muskotti oppi sen myös ravissa joten päätimme lopettaa tehtävän että Ori muistaisi edes jotain. Kertasimme tempon vaihdoksen vielä käynnissä ennenkuin päästin teidät lopettelemaan. Ohjeistin sinua niin, että tekisit Muskotin kanssa aina kerran pari viikossa tempon lisäys harjoituksia niin että ori muistaisi ne ja oppisi homman.

15.10.2010 Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Olipa mukavaa valmentaa suosikkiratsukkoani pitkästä aikaa! Muskotti oli mukavan reippaalla tuulella, se asteli eteen kevyin askelin vauhdikkaasti, ratsastajan ei siis tarvinnut paristaa ratsuaan ollenkaan eteen. Lea oli hyvin hereillä selässä ja kuunteli antamiani ohjeita tarkasti valmennuksen alusta loppuun. Aloitimme alkuverkan tehden ravissa temponlisäyksiä ja väistöjä, jotka olivatkin hyvin hallinassa tällä ratsukolla. Lean merkistä Muskotti kiihdytti tasaisesti vauhtiaan ja siten teki temponlisäykset mallikkaasti, vaikkakin välillä tahtoi lähteä ryöstämään laukkaan eikä pysynyt hallitussa ravissa. Raviväistöissä oli alkuun pieni ongelmia, mutta kun ratsastaja sai ratsunsa kuuntelemaan ja malttamaan mielensä, hoituivat väistöt nopeasti alta. Kun lämmittelyjä oli riittämiin tehty, siirryimme päivän päätehtävään eli koottuihin askellajeihin. Aloitimme ihan käynnistä asti hyvän tuntuman saamiseksi, mikä ei kyllä ollut ollenkaan pahitteeksi Muskotille. Orilla tahtoi olla vähän turhankin paljon intoa, ja siten Lea sai tehdä kovasti töitä saadakseen ratsunsa menemään ohjeiden mukaisesti. Koottu käynti kuitenkin luonnistui melko nopeasti, tarpeeksi hyvillä valmisteluilla ja reippaalla otteella ori lähti kulkemaan kootusti eteen. Lisäsimme käyntiin, kuin myös muihinkin askellajeihin, tietenkin voltteja ja rataleikkaita mukaan jottei oltaisi menty vain tylsästi uraa pitkin. Kun käynnissä meno näytti todella hyvältä annoin merkin siirtyä raviin. Ravissa Lea sai annettua hienosti Muskotille ohjeet koottuun raviin, ja siten se luonnistui nopeaan. Laukassa ori tahtoi ottaa ohjaa itselleen, eikä niinkään malttanut enää keskittyä koota askeleitaan, mutta kovalla työllä ja sisulla ratsastaja sai lopulta hevosensa menemään niin kuin tarkoitus oli. Toistimme loppuun vielä jokaisessa askellajissa kokoamiset ja otimme reipasta ravia keskiympyrällä tehden paljon suunnanvaihtoja. Muskotti on kyllä kehittynyt huimasti hevosena viime valmennuksesta ja väkisinkin huomaa että tämä hevonen on luotu kouluratsastukseen, niin hyvältä sen meno kentällä näyttää.

21.10.2010 Estevalmennus, valmentajana Hawering
Ori pyrhälsi valmennuksessa eteen kuin juna, ja alkuun ohjeet menivät selvästi toisesta korvasta sisään ja toisesta samantien ulos. Alkuverkassa Lea sai todellakin suuttua ratsulleen jotta sai sen kuuntelemaan apuja ja edes jotenkin keskittymään asiaan. Vauhtia oli todella riittämiin, joten ensitöiksemme saimme rauhoitella poikaa riittämiin ennen yhdenkään esteen ylittämistä. Kun Muskotti meni viimein rauhallisesti eteen ja malttoi mielensä, aloitimme jumppasarjan pienin ristikoin. Ratsukon lähestymiset sarjoille olivat hyviä ja ori muutenkin ylitti esteet ihan kunnialla, tässä vaiheessa ei ongelmia ollut. Tänään tarkoituksenamme oli ylittää 80 sentin oksereita eli tavoitteena saada Muskotti ponnistamaan reippaasti esteelle. Aloitimme oksereiden hypyn 50-60 sentistä ja korotimme niitä pikkuhiljaa. Alkuun pienemmät ylittyivät vaivatta, mutta suuremmilla Muskotti alkoi hieman jänistää ja siten juoksenteli esteiden ohitse. Ratsastaja rohkeisi hevostaan hienosti hyppäämään kerta toisensa jälkeen, ja lopulta kovan työn tuloksena Muskotti hyppäsi okserin, jolla korkeutta oli jo hieman yli 80 senttiä. Teimme sitten oikean okseripainotteisen esteradan jota hyppelimme loppuun. Orilla onneksemme riitti vielä paljon virtaa ja oli entistä innokkaampi innokkaampi hyppääjä. Radalla tuli muutama heikko lähestyminen, jonka seurauksena orin etukaviot veivät ylimmät puomit mukanaan, mutta muuten Lea ja Muskotti suoriutuivat erittäin hienosti. Orilla oli selkeästi parempi hyppytekniikka nyt kuin mitä edellisissä valmennuksissa olen nähnyt, tämä hevonen on erittäin kapasiteetikas halutessaan myös esteillä. Hienoa!